Friday, 23 November 2012

sweetnye PENGALAMAN!

assalamualaikum korunkk!
hye..hye..hye...!
korang tgh buat ape tu??? heheee.. confirm la tgah baca blog yaya ni kn??
ape punye soalan daaa... nk tau x?? yaya nak citer something arini..
alhamdulillah da seminggu praktikal di MARDI..
banyak jugak bnda baru yg kitrang blaja.. n xlupe jgk kwn2 baru OGY n Muhsin nme dy..
dorang sporting.. pekerja2 kat MARDI ni pon best giler..
hari2 mkn free..heheeee... untungnyeee! time kasehh maktam n pkck spe ekk nme dy.. maaf yaya lupe..
 hari ni keje separuh hari je..tp ni la saat yg ditunggu2.. hujung minggu!
time ni la baru dapat rehat puas2...haaaaa... bestnyeee... tidurrr..

dalam seminggu ni macam2 kitorang rasa.
alhamdulillah semuanya masih baik lagi..
paling best santai di tengah2 sawah.. korang pernah try??
best tau.. sambil makan mangga muda.. siap bawak kicap, pinggan n pisau lg tau..
hahaaaaa.... tp malangnye xada gula.. saje yaya xnak ambik sbb dorang xsuruhhh pon!
nampak x yaya ni lurus sangattttttt lah orgnye.. hahaha
maaflah kengkawan.. yaya mmg begini.. pepon best sgt time tu..angin pon sepoi2 bahasa..
santai giler.. saat macam ni la yg kite akan ingat bila kite da xkje kat MARDI lagi..
so skang ni nikmati la same2 ye.....

santai di tengah sawah 
buat encik supervisor sy yg sgtttt lah muda tu..
maaf sy gelak sbb anda terjatuh..
hehe.. encik mengingatkan sy pada seorang sahabat yg kini di arau.. menyambung degree dy..
hahaaaa...pastiny dy laaa si IPIN! anyone kenal IPIN??
tp pepon..encik ni kira baik la jugakk.. jangan laaaa bagi kami buat keje teruk sangat yeee...
heheeeee... encik kannn baekk.. bodek sikit..hoho... 
k la guyz..nak berehat.. 
good nite!

Monday, 19 November 2012

penatnyeee!

hye you all!
Assalamualaikum..
topik arini: latihan praktikal yg memenatkan kaki!

nk buat cemana la kn
da nme pon studnt...
hahaahaaaaaaaaaaaaahhh.. ade ke patot ak kne jalan ulang alik tempat sme je 5 kali...lg jauh dr g kuliah nehhh...huuuu.. tp pepon mmg best..
arini jela best sikit, hari lain tatauuu..tatauuu...

mari kita ke sawah ! heiii!
lamenya xg sawahh..
takut pulak badan xtahan..
banyak rupenye keje student practical ni..huhu
tp kt tmpt lain xtau laaa... kt tmpt kite sgt banayak aktiviti..
xpelaaaa... 3 bulan je..
sabar SIKIT je..

tp yg xbest tuuu
pepg da kne tengking guard! ade ke patot berenti tpi jln jap nk turun dr kete pon nk mara!
bkn mkck ak parking nk stay situ pon!
nk mara2 pasal!
konon je.... ntah ape2..
pg2 da spoil mood ak.. nasib bek de org tlg ak punch card..huhu..
time kasehhhh.. kalo x menjajau le ak.

k laaa..bdn ni letihhhh sgt..ngantokkk..
tidoooo jomm! nite korang.. heee

Saturday, 17 November 2012

SELAMAT BERBAHAGIA SAHABAT!

morning semua!
assalamualaikum..

nampaknye kite da berada di zon "PENGANTIN"
memandangkan sekarang ni cuti sekolah
jadi ramailah pasangan pengantin yg memilih utk melangsungkan majlis resepsi masing2 waktu2 ni..
aaaaaaaaaaaannnnnddddd! 
xterkecuali lahhh member yaya yg sorang ni...hehe
dah name pon pengantin.. mesti la cantik bukan?? hehe.. 

di kesempatan ini yaya nk wish selamat pengantin baru buat si pengantin ni....
alhamdulillah dpt juga bertandang ke rumah pengantin walaupon pada hari pernikahan sahaja.. pepon, semoga pasangan pengantin ini berbahagia dunia dan akhirat dn semoga dikurniakn zuriat yg soleh dan solehah yg pastinya zuriat yg sempurna buat kedua mempelai... 

yaaa... disebabkan kami rakan sekelas.. MAKA!
adalah insan2 yg mula bertanyakan yaya!
bila lg nak kawin?????
hahahaaaaa... yg ni tiada jawapan.. kita hanya merancang ttp Allah lah yg menentukan..
kami muda lg laa mkck2.. ngeeeee..
kawan sy ni jodoh dy da sampai, so xpela dy kawin dulu
sy ni jodohny belum smpai jd kena la tunggu ok??
huhuuuuuuu... buat mase ni exclassmate dlu yg da kawin baru je masuk 5 org kot.
so masih ramai lg yg membujang.. n masih lg bleh berhuhahuha bersama

buat para pengantin sekalian, selamat berbahagia n selamat menjalani ibadah sebagai pasangan suami dn isteri... jadilah anda pelengkap antara satu sama lain.. 
okeylah.. yaya rasa cukup sampai sini.. lain hari kite story mory lg yekkk...
tata sumee.....
wassalam.. :)


Thursday, 8 November 2012

segalanya adalah ketentuan

Assalamualaikum w.b.t.

di pagi jumaat yg redup dan aman..
alhamdulillah keputusan peperiksaan akhir pun sudah dikeluarkan.
syukur padaNYa aku masih menjadi salah seorang yang bertuah.
kerana menikmati hari2 yang indah di kampongku sendiri

hari ni nak certa kisah..pengajaran..tauladan
buat aku sendiri juga kamu2 yg lain..
memang kita adalah manusia
hidup dan mati segalanya di tangan Tuhan
Allah yg ESA

kisah ini mengilhamkan aku untuk sebuah kata2..
meskipon dy binatang kesayanganku..
dy juga menerima seksaan dari Tuhan.
ketika ingin menemui ajalnya..

kisah ini mengenai seekor kucing..kucing yg tersayang..
dua minggu ak di kampong
last2 sehari je ak kehilangan kucing yg menjadi teman hidup ak selama beberapa tahun ini
kucing yg xberdosa tu akhirnya mati kerana sakit yg tidak mampu lg ditanggung
ak melihat sendiri di depan mata bagaimana kesusahan yg ditanggung..
sakitnya dy.. ak pulaa
hanya mampu membelinya dengan limpahan air mata dan doa.
doaku di hari itu agar Allah segera mengambil nyawanya..
tidak snggup uk melihat dy seksa.. sakit..

moralnya di sini, kita ini..
manusia..
boleh dikatakan hari2 melakukan dosa
sedangkan binatang yg tidak berdosa pon seksa..
inikan pula kita..
aku mula terfikr..
bagaimana kita ketika menghadap kematian kita?
bagaimana kite di alam barzakh??
kuatkah kita??
kucing itu...seksanya di dunia shja..
tetapi kita??? 
adakh hanya di dunia semata2 juga??
pastinya tidak..
"syurga dunia bg org2 yg tidak beriman mnakala neraka mereka di akhirat dn neraka di dunia bg org2 beriman manakala syurga di akhirat bg mereka"
aku berdoa agar ak juga tergolong dlm org yg beriman..
dan begitu juga kamu..dan semoga kita tdk terseksa di kala Allah menjemput kita..
semoga kita tergolong dlm golongan org yg mati dlm iman.. amin
I MISS U mu lovely cat..


Wednesday, 10 October 2012

AWAKKK...awakkk


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum awakkk..
awakkk nak tau x kenapa sy tulis blog ni..sebab awakk..
untuk awakkk...demi awakk...

awakkk..tuuu...yg dipanggil BOSS!


awakk tau x..
sy xmintakk duit banyak-banyak pon...

xmintakk harta menimbun2 ponn..
kite cuma mintakkk secebis kasih dan sayang yang mampu buat kite tersenyum..
kite mintakk awakkk jd org soleh..
penyabar....kite teringin nak tengok awakkkk
awaaakkkk...banyakkan zikir..
hati kite ni cuma zikir je yg mampu lembutkan..
kalau kite gaduhh je awakk xtakut ke jodoh xpanjang???
bukan ke kite da impikan macam2...

xkan awak nak lepaskan semuanya macam tu aje..
kite tau harta xmenjamin rumah tangga yang aman..
kite cuma minta awak jadi orang solehhh..
jadi imam kite nanti..
imam anak-anak kite...
sy nak tiap malam sebelum tidur awakkkk...
sy nak awak cerita kisah2 tauladan...cerita tentang ilmu agama..

awakkk yg kat sana tu..
kite duduk jauhhh sgt..
kite ada masa nk muhasabah diri... ajar diri kita..
perbaiki diri kita..kita tauuu...
kite ni perempuan yg sangat banyak kekurangan...
tapi awak tau x, kite nak belajar mendekatkan diri pada Allah..
Allah da bg kite petunjuk utk perbaiki diri..
kite da dewasa...awakk pon same...
kite xtau kite mati bila...kite nak sangat...
hubungan kite bukan setakat di dunia...
kite slalu doa Allah murahkan rezki kite berdua supaya kita dapat...
dapat apa yang kite nak.. 

kite nak gi Mekkah..
awak xnakk ke gi ngan kite???
kite teringin sangat nak pijak bumi Mekkah..
dengan awakkk..
dengan makk kite..
kite xminta lebih pon awakkk..
cukup la ape yg sy da coretkan kat sini..
da lame sy simpan impian nak bagitau awakk..tapi...
sy xtau nak bagitau macam mana...
kat sini...sini....awakkk...
maafkan sy okeyy! sy tau...
sayang bukan pada ungkapan semata..
tapi bukti..bukti..
semoga rezki kite diperluaskan untuk melangkah ke alam seterusnya..
terima kasih awakk..sebab jaga sy sepanjang sy kat sini..
sepanjang 2tahun lebih ni...
wassalam...

ikhlas...gadisdalamhatiawak....

Monday, 8 October 2012

pagi yang TERCEMAR...

Assalamualikum...
Selamat pagi semua..!

hari ni masih lg dalam minggu Final Exam..
just preparing for the next paper tomorrow..
just having a great "fighting" with someone..
haishhh...

last2 ak yg balik uma...hahaha..
hurmm...nk cite la sikit.. keras kepala ni xbaik..
mmg ak tau..tp nk lawan org keras kepala ak pon kne keras kepala sama..
bile baik2 ak plak yg makan aty nanti bila org berkeras..
jadi nak senang dua2 bia keras..hahaha
batu ngan batu... last2 jadi pe?
jadi la pertempuran..

xpasal2 semua note jadi mangsa..
maafkan sy ye note2 sekalian..
sy bukan xsuka anda..tp hati sy tengah meradang..
sy sayang semua note sy...

semoga paper esok dipermudahkan..
aamiin..

moral of the story: lpekan je semua sengketa n g study...xoxo..:)

Friday, 21 September 2012

WELCOME study week..

bismillahirrahmanirrahim...
ehemm.ehemm...
test..testt...1,2,3..

Assalamualaikum w.b.t...
heheee...
hah kali ni nak cerita pasal study week
minggu ni special sgt2 sbb seminggu bercuti!
hooreyyyy!
tp tuuuu..tgok tajuk tu...
maknanye ape?????

the meaning is, i will have an exam for the next week..
aigoo.. da ready x ni?
100% x....
tp inilah last study week Yaya utk sesi Diploma ni...
insyaAllah...

banyak sangat subjek sampai xtau nk bace mane satu
agak2 boleh dpt DEAN lg x?
ke 4.0 ke???
artis la konon..hehe..DL dinner..
hehehehehehehe...
biasa study week ni org semua dok pakat study sampai lebam
agak2 lebam cemane tu ek????

tp cemane pon nasihat sy satu je
berdoalah dn mohon restu kedua ibubapa..
nak tau my secret recipe??
simple je..yakin yg kat dunia ni..
NOTHING IS IMPOSSIBLE!
u can get what u want but in case u don't get it
remember that there is something more benefit for u..
itu janji Allah..

kalau sekarang kite xbejaya macam org lain, mungkin nanti Allah nk bg kejayaan yg lebih lg..
belief yourself n jgn bndingkan kite ngan org
mungkin kite xsme dgn org lain...
kalau bnd susah tu, cube la pujuk2 hati kate senang..insyaAllah boleh
jgn lupe doa n solat..
zikrullah pengubat STRESS!
subhanallah
alhamdulillah
astaghfirullah...ALLAHUAKBAR..:)

n i will try to study tooOOO!
k la, for those yg nk amik exam tu..
study molek na?
bak kate lecturer kitorang, STUDY SMART, DON'T STUDY HARD..
i wish u all the BEST n GOOD LUCK!

yb:YAYA

Monday, 17 September 2012

dalam perut ada RERAME la awakk!

asslamualaikum!!!
tuan2..dan puan2..
ehhhhh...soryyyyy.....
cik adik n cik abg sume..upss..

haih lamenya yaya xupdate belog xbpe nk best ni...hehe
maaf la..kite xpndai nak buat u all suke ngan cerita kite..
kite xsengaja..sorry..:(

actually kite suke kat sorang hamba Allah ni
tp kite nak dy tau kite suke dy bkan setakat nak enjoy kat dunia je..
tapi akhirat pon same..
kite harap that guy cepat2 la cri ongkos tuk maju ke hadapan!
hehehe...mesti korang faham kn mksud yaya?
yaya xnak la lame2 simpan rasa cemburu..rasa sakit aty..
so yaya guna tempat ni nk luahkan..

yaya nk dy tau yaya bkn nk DUNIA je..
biarlah AKHIRAT nanti dpt yg terbaik..
tp masalah skrg ni satu je!
lelaki ni suke wat yaya GERAMMMMM sgt2 kt dy!
ari2 mcm nk touching je dgn dy..
mmg la manusia ni xperfect..
yaya pon sme jugak..
korang pon sme jugak kn???


we DPIM students
haihhhhh...
k la..nk gtau ni...
yaya punye final exam awal bln depan ni..
so kengkorang adik kakak abang semua..
doakan yaya n kengkawan semua dpt perform MUCH2 well ehh...
yg kat atas tu semua satu kelas ngan Yaya..
yaya pon ade skali tau!
hehe..kalo bole biarlah kali ni semua yg nk DEAN merasa dpt DEAN...
n special utk diri ni semoga dpt apa yg dihajati!
amiin..

k laaaaa....tata u alll...daaaaa....

Wednesday, 15 August 2012

kepulangan yang dinanti..

Assalamualikum w.b.t..
selamat berpuasa n selamat berhari raya!
hari ni sorang demi sorang meninggalkan kolej kediaman UiTM kuala pilah ni..
besok tiba giliran ak pulak..hehe
sonok sangat sebab da 2 bulan lebih xbalik kampung..
rindu kat family sume..
korang da kat kampung yea???
hehhe
utk my ehem2.. hahahahhaaa...
cedeyy..bile balik rye ni bermakna perjumpaan kte da makin singkat..
makin xlame!
huuuuuuuuuuuu..sobs..sobss..
pepon..yaya ucapkan selamat pulang ke kampung!
berhati2 d jalan raya..
semoga selamat sampai ke destinasi..

korang nak tau x, esok adalh first time yaya balik raye nek bas tau..
takut gak nehh..heheh..
nerbes semacam jehh..cm excited pon de..
makkkk! tunggu yaya tau..
hehe..
best ke erkk nek bas balik kg?
dulu yaya teringin sgt nak rasa..
last2 thun ni dpt jgk rasa blek sndiri nek bas..
yeaaa!
selamat ary raya semua..:)

Thursday, 9 August 2012

Bermula lah sudah 10 malam yg terakhir di bulan Ramadhan

Assalamualaikum awakkk!
jawab la, xjawab dose tau..hehe..

alhamdulillah dah 21 hari kite berpuasa..
tinggal lg 8 hari je sebelum bertemu dgn Syawal..
8 hari??? yess! sebab tahun ni puasa cuma 29 hari..insyaAllah..:)

so ag baki beberapa ary ni nk buat baik2 tuk arwah abah, kedua2 arwah atok n kedua2 arwah nenek..
korang tau sbb ape?? sbb bulan puasa ni la bulan mulia..
Allah bg cuti sebulan utk mereka yg berada d alam barzakh dari seksaan apa sekali pon..
bulan ni la bulan mereka mengharapkan sebanyak2 doa dn pahala dari kaum keluarga..
ya..sebenarnya YAYA da xde ayah..
da lame da...
sejak umo 9 tahun lg...umo sekarang??? 20+ da pon..
lame jgk kn??
so Yaya harap Yaya dpt wat yg terbaik tuk sume family Yaya..
semoga mereka berada dlm golongan org2 yg beriman..

kalo Yaya sonok mggu depan sebab nak YAYE!
tp mereka bersedih kerana mereka dh pon tamat cuti..
Yaya harap sgt Yaya dpt bantu mereka..
Yaya nk jadi baik.. korang doakan Yaya jd anak solehah tau!
Yaya cume ad mak je..
Yaya tau Yaya degil..nakal..
tp Yaya nak cube jgk jd baik..
moge2 bile korang bce korang pon doakn Yaya jd baik..insyaAllah..
n Yaya juga doa awakkkk semua baik2 belaka..hihi..

Yaya xde pape dpt bntu abah..cuma doa je yaya ad..
walaupon dari kecik Yaya xdduk ngan Abah, tp Yaya tau YAYA XKAN LAHIR TANPA ABAH!
dan mak xkn setia kat abah sampai sekarang kalau abah xbaik!
Abah tau x, berapa ramai org nk kat mk..
tp sorang pon mk xnk sbb mak kate mk mesti mimpi arwah abah kalo ad org pinang mak..
walaupon Yaya xtau makna kasih seorang Abah tp Yaya harap kalu Yaya panjang umur, Yaya kawin..
suami Yaya mampu jd Abah yg baik utk anak2 Yaya nanti..

Yaya minta maaf sebab Yaya bkn ank yg baik..
Yaya jarang ingat abah..
sebab dari umo 2 taun Yaya xdduk dgn arwah abah..
atok Yaya yg bela..
takdir yg menyebabkan kita jd mcm ni...
Yaya kasar n ganas sbb Yaya xpenah ad seorang lelaki pon dlm keluarga Yaya..
ble Yaya ad BF bru Yaya belajar hormat lelaki..
tu pon xsempurna..Yaya takut ngan lelaki..
Yaya fobia...
Yaya minta maaf sebab xpena ckp Yaya sayang kat Abah..
dulu masa kecik2 abah nk jumpe Yaya selalu lari..
sebab Yaya takut ngan Abah..
sekarang Yaya da besa..n myb Yaya pon bakal jd isteri org nanti..
baru Yaya tau Abah tu penting...
baru Yaya fikir...KALAULAH ABAH AD NGAN MK MESTI YAYA XSUSAH MCM NI...
tnx jugk kat abah..sebab kalo abah ad, mesti Yaya masih xsuke abah..mesti Yaya sakitkan aty abah ngan lari n elak dari jumpe abah..yaya minta maaf... yaya xpenah salam tgn abah Yaya waktu raya..dari kecik, sampai la sekarang....Yaya cume ad mak..MAK je segalanya bg Yaya...
Mak la susah payah besarkan yaya.. Thanks mak besarkan Yaya sampai Yaya masuk U... 

maaf..entri kali ni panjang dari biasa...
ikhlas: bersyukurlah dengan apa yg kita miliki...:)

Thursday, 2 August 2012

Slot Jiwang-Jiwang!

salam jumaat semua!
tajuk citer ni menjadi begini sebab yaya terjumpa lagu CINTA ARJUNA ni..
mcm jiwang plak tjuk lagu ni..
mungkin melambangkan cinta seorang lelaki..
yaaa... buat gadis impiannya yg mungkin cuma dapat dilihat...
direnung dari jauh..haha

sambil2 bace bnd ni denga2 la lagu aliff aziz ni ye..
org kata cinta ni manis kalau dinikmati dan pahit kalau ditelan..
ehh betol ke?? ke yaya yg reka ayat ni? haha
korang rasa yg mana???

ok berbalik pada tajuk CINTA ARJUNA!
lelaki...lelaki..lelaki..
ok! sy perempuan..
lelaki versus perempuan..
siapa yg paling memahami n siapa paling setia??
jawapannn???????????

mestilah dua..setia sekiranya dy setia pada Allah..
mane nk cri org mcm tu??
kite check la diri kite dulu.
we will get the same people like us..
shuuuuutt..
Allah tu baik.
jodoh manusia ni semua yg terbaik, walau kite bercerai itu yg terbaik
sebab itu janji Allah.. kalau anda rasa xbahagia sekarang,
mungkin Allah nak bagi kebahagiaan yg lebih masa akan datang..

manusia ni ad pegangan..
so percayalah
kite akan temukan yg teridah dn terbaik dalam hidup ni
sesuatu yg kita tidak fikirkan
itu bg org2 yg bersyukur..mereka akan menerima dengan terbuka
untuk yg xrase puas pulak cemana??
dok diam2! hehehe
k laaaaaa..tata..titi..tutu...:) 

p/s: bersyukurlah dgn apa yg kita miliki..

Tuesday, 31 July 2012

kepayahan mengedit..HAIHHH!

hye..hye!!..
payah jugak ye nk cantikkan blog ni..
tengok tutorial pon payah sgt nak buat..
haishhh.. mau fiveup gini..hehehe..


tapi YAYA suke menulis..YAYA sukee!
kalo org xnak bace pon xpe..YAYA tulis jugak..
arini 1AUGUST kn??
yeaa!
lg 15 hari akan kembali ke kampung halamann
xsabarnye!
korang2 yg kat perantauan tu pon mesti xsabar nak balik raya kn??


terbayang wajah family semuaa..
paling xsabar tunggu KUIH RAYA!
mk YAYA kata tahun ni xnak beli kuih raya
xtahu lah betul ke x..
hahaha..
katenya semua nk buat..
ok! YAYA sukaaa..
nyummm..nyummm...
agak2 pe feberet kuih raya korang erk??
kalo YAYA suke macam2 kuih..
paling best kuih ni...
tau name dy x??
inilah dy KUIH GOYANG..hehe 

nampak mcm sedappp jee
aishhh..rindu pulak nk makan..
ngeee...
kalo buat sendiri mmg best
conform banyak rasa dari buat..
tapi kalo puasa ni xkan nk makan..
tengok je laa..
:)






ermm yg ni pulak kuih yg tiap tahun wajib ada
special utk sy sorang2 je
sgt2 suke..
tapi masalhnye xtau nak buattt..
kalau la tau kn best.. rasa air tgn sendiri..:) 
yang ni la KUIH TART NENAS..
ehh btol ke YAYA eja tu??? maaf la kalo salah yea... ---<@


k la..macam da xtau nk tulis pe sbb blur..
anyway korunk..
selamat beribadah PUASA..
berhati-hati di jalan raya!


ikhlas
<anieYAYA>

Saturday, 28 July 2012

SEMINGGU BERPUASA..:)

assalamualaikum...:)

minta masa sekejap shja ya..><
hehehe....
pejam jelik macam xpecaya pulak da 8 hari kite berpuasa..
lebih dari seminggu dah..
baju raya dh prepare ke???

wah..wahhh...
raya dah xlama lg..
da ade berapa pasang??
hehehe.. 
mesti best dapat pakai baju baru..
tapi kite jgn lupe pulak ada org yg xmampu nk beli baju baru 
walaupun cuma setahun sekali tau..
kita patut bersyukur sebab kite mampu memiliki 
walaupun cuma sepasang baju baru..

nak raya ni macam2 persediaan!
haaa!
buat yg da bekerja jgn lupa prepare duit raya 
utk adik2 n ank2 buah sekalian ya..
pasti mereka menanti duit raya anda..

hurmm.. rindunya zaman kecik2 dulu..
bukan la mknanya sekarang da besa sgt..
haha.. xnk mengaku besa jap..
sebab tahun lepas pon sy still dpt duit raya tau!
bagus amaln bg2 duit raya ni..
amalan bersedekah..tambah pahala...
org pon sukaaa!
sy lg suka kalu sy yg dapat duit raya..
tapi di usia skrg ni duit raya pon makin susut..

jom kite usha2 baju raya nak??
sy google kn image cun2 tuk tambah rasa nak raya..
tambah skali ngn kad raya..
hahaaa...semangat la pulakk
semoga kite semua pnjang umur n dapat beraya bersama keluarga
dan semoga sihat sejahtera..




p/s terindah buat semua!
"MAIN LA MERCUN BYK2 K!"
             ><

Wednesday, 18 July 2012

PUASA DAH DEKAT. :)

assalamualaikum pembaca.. :)
kali ni cerita sy lebih pada bulan ramadhan..
percaya atau tidak lagi dua hari je kita akan menyambut ramadhan.. 
ini adalah ramadhan ke3 sy di perantauan..
ANDA bagaimana??
pastinya pelbagai pengalaman puasa telah kita lalui..
semoga puasa kali mendatangkan sejuta kebaikan dn manfaat buat kita semua..
insyaAllah..
 entri kali ni nk share sikit2 pasal puasa ni..
anda baca sy dpt pahala n anda menambah ilmu juga pahala jika anda dn sy lakukan..
kte try lakukan bersama..
sy juga ingin memperbaiki segala kekurangan..


bukan nk jd ustazah oke! 
just nk jd BAIK.. hehe.
kt sini nk kongsi sikit 11 amalan mudah utk tambah pahala di bulan pose nehh.. 
sy ambil dri blog lain..just copy utk dikongsi bersama.. > <


soooooo... ini la dy amalan sunat yg diamalkan ole nabi kita NABI MUHAMMAD SAW

Dalam bulan puasa ada beberapa perkara yang nabi lakukan dan inilah amalan bulan puasa yang sentiasa diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW kita. Amalan Bulan Puasa

11 Amalan Bulan Puasa: Amalan Bulan Puasa

1.  Keutamaan Sahur Dan Mentakhirkannya Selama Tidak Khuatir Akan Terbitnya Fajar
Dari Anas radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Bersahurlah kamu sekalian kerana sesungguhnya di dalam sahur itu terdapat barakah.” (HR Bukhari & Muslim)
Dari Zaid bin Tsabit radhiAllahu ‘anhu berkata:  “Kami sahur bersama-sama dengan Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam, kemudian kami melaksanakan solat.” Ada seseorang bertanya:  “Berapa lama antara sahur dengan solat itu?” Ia menjawab:  “Kira-kira 50 ayat.” (HR Bukhari & Muslim)
Dari ‘Amr bin ‘Ash radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Kelebihan puasa kami dan puasa ahli Kitab adalah adanya makan sahur.”(HR Muslim)
2.  Segera Berbuka Puasa Apabila Sudah Masuk Waktu Berbuka
Dari Sahl bin Sa’d radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Manusia itu selalu dalam kebaikan selama mereka segera berbuka puasa.”(HR Bukhari & Muslim)
Dari Anas radhiAllahu ‘anhu berkata:  “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam sentiasa berbuka dengan beberapa biji ruthob (kurma yang baru masak) sebelum solat.  Jika tidak ada ruthob (kurma yang baru masak), maka beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam berbuka dengan tamar (kurma yang sudah kering).  Jika tidak tamar (kurma yang sudah kering), maka beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam meneguk air beberapa teguk.” (HR Abu Daud dan At-Turmudzi)
3.  Berdo’a sepanjang berpuasa dan ketika berbuka.
Diriwayatkan oleh Turmudzi dengan sanad yang hasan, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Ada 3 golongan yang tidak ditolak do’a mereka, iaitu orang yang berpuasa sehingga dia berbuka, pemimpin negara yang adil dan orang yang teraniaya.”
4.  Menjauhi perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.
Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alahi wasallam bersabda:  “Puasa itu adalah perisai, oleh kerana itu, apabila salah seorang di antara kamu sekalian berpuasa maka janganlah berkata kotor dan janganlah bertengkar/berteriak.  Apabila ada seseorang yang mencaci-maki atau mengajak berkelahi, maka hendaklah ia berkata:  “Sesungguhnya aku sedang berpuasa””. (HR Bukhari & Muslim)
Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu berkata bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: ‘Barangsiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan perbuatan buruk, maka Allah tidak memerlukan ia meninggalkan makan dan minumnya.” (HR Bukhari)
5.  Bersiwak atau menggosok gigi.
Amir bin Rabi’ah berkata,  “Saya melihat Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersiwak dan beliau pada saat itu sedang berpuasa.  Kerana seringnya, maka saya tidak dapat membilang dan menghitungnya.” (HR Bukhari)
Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu mengatakan bahwa Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Andaikan tidak memberatkan umatku, niscaya mereka kuperintahkan bersiwak pada setiap kali berwudhu.” (HR Bukhari)
6.  Bermurah hati dan banyak menderma.
Dari Ibnu Abbas radhiAllahu ‘anhu katanya:  “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam adalah seorang yang paling dermawan, dan sifat dermawannya itu lebih menonjol pada bulan Ramadhan yakni ketika ditemui Jibril.  Biasanya Jibril menemuinya pada setiap malam bulan Ramadhan, dibawanya mempelajari al-Quran.  Maka Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam lebih murah hati melakukan kebaikan dari angin yang bertiup.” (HR Bukhari)
7.  Menggandakan amalan membaca dan mempelajari al-Quran.
(Hadith Ibnu Abbas di atas menyatakan bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bertadarus (mempelajari al-Quran) dengan Jibril pada setiap malam Ramadhan.)
Membaca al-Quran adalah amalan biasa ummat Islam, tetapi sempena bulan Ramadhan, hendaklah kita tumpukan betul-betul dan menggandakannya.  Para ulama apabila tibanya bulan Ramadhan akan memberhentikan kuliah yang diajar mereka dan menumpukan kepada mempelajari al-Quran.  Membaca untuk memahami al-Quran yakni mentadabbur al-Quran adalah lebih utama dari membaca laju untuk mengkhatamkannya beberapa kali pada bulan Ramadhan.
8.  Memberi makan untuk berbuka puasa.
Dari Zaid bin Khalid Al-Juhanny radhiaAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Barangsiapa yang memberi makan untuk berbuka orang yang berpuasa, maka ia mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuasa itu dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu.” (HR At Turmudzy)
9.  Mendirikan malam dengan solat sunnat (solat Tarawih)
Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam telah bersabda:  “Barangsiapa yang mengerjakan solat sunnat pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala dari ALLAH, maka akan diampunilah dosanya yang telah lalu.” (HR Bukhari & Muslim)
10.  Giat beribadah pada 10 hari terakhir Ramadhan
Aisyah radhiAllahu ‘anha berkata:  “Bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam apabila masuk sepuluh terakhir bulan Ramadhan. diramaikannya waktu malam, dibangunkannya ahli keluarganya dan diikat erat kain sarungnya.” (HR Bukhari & Muslim)
11.  Beriktikaf pada 10 terakhir Ramadhan.
Dari Ibnu Umar radhiAllahu ‘anhu berkata:  “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu beriktikaf pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan.” (HR Bukhari & Muslim)
Dari Aisyah radhiAllahu ‘anha berkata:  “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu beriktikaf pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan sehingga Beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam dipanggil ALLAH Ta’ala, kemudian setelah beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam wafat, isteri-isterinya meneruskan kebiasaan Beliau itu.” (HR Bukhari & Muslim)

Sumber: http://www.decrewz.com

semoga kita sama2 cuba n sampai2kn lah pd yg lain...
> < ~anieyaya

Sunday, 15 July 2012

i-city uooo i-city

hye!
upss, Assalamualaikum..
huh letihnye badan ni..seharian pg LDK (program U) then semalaman di jalanan..
huhuhuuuu... snok n PUASS sgt2 sbb dpt g i-city utk kali ke dua. n pling best kali ni pg ngan DYE!
dlu dok berangan2 nk g sme, rezki tu ada n alhamdulillah smpai jugak kitorang malam td kt i-city..
x mcm taruja plak ak kn...hoho.. pdahal dh pnah g..ak plak yg excited lebey..:)


pndekkan citer ak dpt ronda smua la kt situ..msuk snow walk dy..pehhh.. mahal bayor..haha!
tp xpela klo x xmerasa la den nk poie.. sjuk gler dlm tu..mle2 excited... lme2 cuak abez..
tkot beku..wawawawaaa...


puas la snap2 ngan dy n kngkwan... 
ktorg bkn g dua org je tau..ad kwn len ag yg g.. 
budget nk tsua balik tp driver plak da kletihan....
once again ak menapak kt R&R dengkil tu.. hehe..
dulu dah skali sbb tunggu my uncle pulang dari haji.. semuanya gara2 flight kne tunda..
n malam td skali lg ak bermalam n lepak kat situ..tp d smbung plak kt R&R seremban.. 
da xpduli org kiri knan da yg pnting tdo! huhu.. malu letak tepi jap sbb da nt gler.. byangkan ktorang stay kt situ smpai la selesai ktorang solat sbuh n minum2 jp.. 
bru la kembali ke pilahhh...
dpt mkn lontong sedapppp! len kali nk lg lahh..
hehehehehe.................


tnx boss blanje..wink..wink..wink.. :P

Tuesday, 10 July 2012

kisah ak...

aku seorang yg bercita2 tinggi..
 bak kata cikgu skola dulu mazni ni lambat kawin.
sebabnya???
dy lbih pntingkn masa depan
ak target ak memiliki master pada usia 25 or 26 thun.. tp takdir Allah mendahului..
ak ditakdirkan utk menangguhkn pengajian ak slma 2thun.. slma 2thun itu ak menjadi org yg berharap ihsan dari Allah.. Allah kabulkn dn skrg ak ad di sini..tp siapa tahu btapa besar onak dn duri yg ak tggung slpas kjadian 2thun bermula dri kluarnya result SPM ak?? ak jd hilang smgt n ak xrasa ak blh hidup mcm org lain..
stiap hri ak cmburu tgok org ceria n sihat..tp dlm senyumn n gelak tawa ak ada org tau btapa besarnya bnd yg ak tggung?? mungkin ad org lain yg lbih susah tp ak tau ak juga ssh.. dn sntiasa brharap agar Allah melapangkan setiap urusan ak...bukn senang ak nl lalui 2thun d perantauan ni.... org mungkin mudah mempersenda krna mereka tdk mgerti..tdk memahami sperti mna Allah memhami ak...


ak sering dpersenda..
ya aku sedar dn mengetahui akan hal itu..
selama ak di tingkatan6 ak sgt2 merasakannya..
mungkin anda tidak pernah menangis dn merayu pd Allah supaya anda boleh ke sekolah..
tp ak pernah.. menangis.. merintih..
sebab?? 
xada org simpati dgn ak yg sakit ni kt sekolah..
walaupon ak sakit ak masih usaha utk ke tingkatan6 dn menolak tawaran ke universiti..
ibu ku la tmpt ak bergantung harap.. patah kaki dn tgnku bila dy tiada..
ak menangis berharap aga ak sihat kembali..alhamdulillah selepas 2tahun ak diberikn peluang menjejakkn kaki ke universiti wlupon bkn sbgai pljar degree.. cuma plajar diploma.. 
hari pertama ak di kampus.....


ak menangis...
sebab inilah pertama kali ak berjauhan dgn ibu..
2 tahun ak susah.. itulah kli pertama kami berjauhan..
ak tau ad yg menggelakkn ak kerana menangis.. tp ape dy tau ak mngis krna apa??
ak memikirkan bgaimana hari2 seterusnya ak di kampus tanpa ibu..
sedangkan kesihatanku blum pilih spenuhnya... ak takut sepanjang berada d sni.. hidupku walau sehari pon tdk pernah aku lupa bgaimana susahnya ak slma 2 tahun itu... bagaiman ak solat dlm keadaan duduk...
menangis meminta kesihatan..ak jadi pengemis pada TUHANKU, ALLAH.. itulah nikmatnya sakit yg aku tanggung.. sbgai hamba ALLAH ak merasa merintih dn merayu meminta ihsan dari Allah.. aku pujuk hati bahawa apa yg terjadi membawa hikmah yg besar buat ak.....


ya...mmg ak jumpa hikmahnya dn aku bersyukur... tp sehingga skrg ak menjadi insan yg fobia...
fobia dgn kisah silam... takut yg berelbihannnn...
bayangkn seorang gadis yg tahan lasak yg mampu memanjat bukit n merempuh hutan tbe2 je xmmpu nk lasak walaupun cuma jogging.., tp ak bersyukur sgt sbb ak masih di sini... masih meneuskan pengajianku.. 
alhamdulillah.. moga berakhir dengan baik.. amin..
tq...:) 

Lets song Together :)